Vraag 11: Mag ik jouw foto op mijn website gebruiken

Antwoord is nee, wanneer hiervoor geen toestemming is gegeven.

Wil je een foto gebruiken voor herpublicatie? Neem dan contact op. Je kan vaak wel toestemming krijgen om een licentie voor herpublicatie (op stockfoto’s) te nemen. Neem hiervoor contact met mij op. Hierbij gebruik ik standaard het tarief van Stichting Beeld Anoniem. Bij volumeafname zijn kortingen bespreekbaar.

Op het internet vind je een oneindig aanbod van foto’s, video’s en andere media. Dat je die niet zomaar allemaal mag gebruiken, spreekt voor zich. Zomaar foto’s van het web plukken is dus niet zo slim.

In al mijn foto’s die via diverse media op internet zijn gepubliceerd is een digitaal watermerk opgenomen. In de fotometadata IPTC staat naam fotograaf, email adres en website url.

Wanneer bij een zoekopdracht in Google afbeeldingen een foto van mij wordt getoond, staat altijd als maker mijn naam Wessel Dekker vermeld omdat dit in het digitale fotobestand is opgeslagen en is uit te lezen via de fotometadata IPTC. Tevens waarschuwt Google altijd dat de afbeeldingen auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn.

In de laatste jaren worden helaas regelmatig mijn foto’s van internet geplukt en onrechtmatig gebruikt en daarom hanteer ik een zero tolerance beleid. Om mij hiertegen te beschermen ben ik aangesloten bij de auteursrechten organisaties Pictoright en CopyTrack en beroepsvereniging DuPho. Voor het opsporen van inbreuk op auteursrecht wordt gebruikt gemaakt van speciale software waarmee reverse image search wordt ingezet.

Bij constatering van onrechtmatig gebruik foto’s wordt de zaak overgedragen aan de juridische afdeling van Copytrack of het juridisch bureau nl.legal LLP en zij handelen de zaak verder af. Copytrack correspondeert in het Engels.

In de meeste rechtszaken beroept de fotograaf of andere rechthebbende zich met succes op zijn auteursrecht (copyright). De schadevergoeding wordt bepaald aan de hand van de tarieven van de Stichting Beeld Anoniem. Deze richtlijnen vormen een richtlijn waar de rechter de toe te wijzen schadevergoeding op baseert wanneer er sprake is van gebruik van foto’s zonder toestemming van de fotograaf.

Stichting Beeldanoniem behoort tot de basis infrastructuur voor de professionele fotografen, ontwerpers en illustratoren in ons land. De Stichting maakt het mogelijk om voor beeld waarvan de maker onbekend is, of niet gevonden kan worden, alsnog het auteursrecht te regelen.

Voorkomen is beter dan genezen. Mijn advies is om alleen van eigen foto’s gebruik te maken of gebruik maken van gratis stockfoto’s waarop geen auteursrechten rusten. Een goede website hiervoor is Pixabay.