Vraag 11: Mag ik jouw foto op mijn website gebruiken

Antwoord is nee, wanneer hiervoor geen toestemming is gegeven.

Op het internet vind je een oneindig aanbod van foto’s, video’s en andere media. Dat je die niet zomaar allemaal mag gebruiken, spreekt voor zich. Zomaar foto’s van het web plukken is dus niet zo slim.

In al mijn foto’s die via diverse media op internet zijn gepubliceerd is een digitaal watermerk opgenomen. In de fotometadata IPTC staat naam fotograaf, email adres en website url.

Wanneer bij een zoekopdracht in Google afbeeldingen een foto van mij wordt getoond, staat altijd als maker mijn naam Wessel Dekker vermeld omdat dit in het fotobestand is opgeslagen en is uit te lezen via de fotometadata IPTC. Tevens waarschuwt Google altijd dat de afbeeldingen auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn.

In de laatste jaren worden helaas regelmatig mijn foto’s van internet geplukt en onrechtmatig gebruikt en daarom hanteer ik een zero tolerance beleid. Om mij hiertegen te beschermen ben ik aangesloten bij de auteursrechten organisaties Pictoright en CopyTrack. Voor het opsporen van inbreuk op auteursrecht wordt gebruikt gemaakt van speciale software waarmee reverse image search wordt ingezet.

Protected by COPYTRACK

Bij constatering van onrechtmatig gebruik foto’s wordt de zaak overgedragen aan de juridische afdeling van Copytrack of ander juridisch bureau en zij handelen de zaak verder af. In de meeste rechtszaken beroept de fotograaf of andere rechthebbende zich met succes op zijn auteursrecht (copyright).

Wil je een foto gebruiken voor herpublicatie? Neem dan contact op. Bij (eenmalige) licensering van foto’s wordt standaard het tarief conform de tarieven Beeld Anoniem gebruikt

Voorkomen is beter dan genezen. Mijn advies is om alleen van eigen foto’s gebruik te maken of gebruik maken van gratis stockfoto’s waarop geen auteursrechten rusten. Een goede website hiervoor is Pixabay.