Cursus sportfotografie

cursus sportfotografie in Lightroom

In het najaar van 2024 start er weer een nieuwe cursus sportfotografie in Ridderkerk (Zuid-Holland). Deze wordt klassikaal gegeven.

Update 8 februari 2024
De laatste jaren is de belangstelling voor de groepscursus steeds minder geworden en wordt het minimale aantal van deelnemers niet gehaald om de zaalhuur rendabel te krijgen. Daarom worden er tot nader order geen groepscursussen meer gehouden.

Maar op verzoek is er nu de mogelijkheid om een privecursus sportfotografie te volgen. Kijk op de speciale pagina privecursus sportfotografie.

De klassikale cursus wordt gegeven door sportfotograaf Wessel Dekker. Wessel Dekker begon in 2004 als sportfotograaf en heeft inmiddels een ruime ervaring opgebouwd op het gebied van sportfotografie en is geen onbekende meer langs de sportvelden en sportzalen in de regio Rijnmond.

Wat is sportfotografie ?. Sportfotografie is een vorm van fotografie waarbij er gebruik wordt gemaakt van het juiste moment om zo de perfecte beweging vast te leggen.

Hoe maak je een goede sportfoto?

Regelmatig krijg ik de vraag waarom mijn foto’s wel scherp zijn en die van enthousiaste ouders langs de kant niet. Veel mensen denken vaak dat het maken van scherpe actiefoto’s met mijn camera vanzelf gaat of in ieder geval een stuk makkelijker. Er komt echter meer bij kijken dan een goede camera. Ook met camera’s die in ieder geval handmatig in te stellen zijn, kun je prima actiefoto’s maken. Voor iedere sport zijn andere sportfotografie instellingen van toepassing.

Wat voor apparatuur heb ik nodig voor sportfotografie?

Voor sportfotografie heb je een camera nodig die snel kan scherpstellen en een hoge burstrate heeft om snelle acties vast te leggen. Een lichtsterke lens is ook belangrijk voor indoor sportfotografie. Een 70-200 mm lens met een maximaal diafragma van F/2.8 wordt veel gebruikt en is in veel situaties goed te gebruiken.

Het gebruik van een smartphone of tablet is bij voorbaat niet geschikt. Sportfotografie met een compact camera, smartphone gaat echt niet samen. Een teamfoto zal nog net lukken maar een actiefoto van een speler halverwege het veld is gedoemd te mislukken.

Iedereen kan sportfotograaf worden. Zou jij ook eens mooie scherpe sportfoto’s willen maken van jouw zoon of dochter in actie ? Ja, dan is deze cursus sportfotografie zeker iets voor jou. Ik geef graag tips en advies aan enthousiaste sportliefhebbers die mooie foto’s willen maken.

Inhoud cursus sportfotografie

Tijdens de cursus sportfotografie is er aandacht voor techniek, instellingen van de camera, positie langs het veld en compositie. Kortom, hoe stel je jouw camera in bij sportfotografie. Ook worden veelgemaakte fouten besproken. Kortom veel tips over sportfotografie.

Ook is er aandacht voor fotobewerking in Adobe Lightroom, sportfotografieboeken en inspiratie door andere sportfotografen via Youtube filmpjes..

De cursus bestaat uit 4 lessen die om de week zullen plaatsvinden op donderdagvond. In de tussenliggende periode maken de deelnemers foto’s van sportwedstrijden om zo de lesstof direct in de praktijk te brengen.

In deze cursus sportfotografie worden tips gegeven waarmee je zelf direct aan de slag kunt.

Les 1

 • Kennismaking
 • Introductie sportfotografie
 • Uitleg techniek 
 • Wat is de beste camera voor sportfotografie ?
 • Wat heb je nodig voor sportfotografie ?
 • Lenzen sportfotografie
 • Welke instellingen voor sportfotografie ?
 • Sluitertijd sportfotografie
 • Autofocus sportfotografie

Les 2

 • Foto’s bespreken huiswerk
 • Uitleg compositie
 • Wat zit er in je cameratas

Les 3

 • Foto’s bespreken huiswerk
 • Uitdiepen verschillende sporten
 • Sportfotografie binnen en buiten

Les 4:

 • Foto’s bespreken huiswerk
 • Uitleg nabewerking in Adobe Lightroom
 • Nabewerking in praktijk met foto’s cursisten
 • Gastspreker Martin Hulsman, fotograaf bij o.a. Korfbalfoto.nl
 • Boeken over sportfotografie

Na de cursus kan zelf aan de slag als sportfotograaf !.

Voorwaarden

Er wordt vanuit gegaan dat deelnemers aan de cursus sportfotografie kennis hebben van de basisbegrippen van de fotografie (diafragma, sluitertijd en ISO), fotograferen met een spiegelreflex-of systeemcamera en een telelens met minimaal zoombereik 200 mm hebben. Sportfotografie met een compact camera, smartphone of tablet is niet mogelijk.

Locatie en data

De cursus sportfotografie wordt gehouden in de vergaderruimte van Wijkcentrum Trefpunt Oost, De Genestetstraat 2, 2985 CG Ridderkerk

Wijkcentrum Trefpunt Oost locatie cursus sportfotografie

Cursusdata najaar 2024 zijn op dit moment nog niet bekend

Tijdsduur lesavonden: van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Er is gekozen voor 1 les in de 14 dagen zodat er genoeg tijd is om de theorie te laten bezinken en de thuisopdrachten uit te voeren.

Het is mogelijk om gratis te parkeren in de directe omgeving van het wijkcentrum.

Aanmelden cursus sportfotografie

Ben je ook enthousiast geworden en wil je graag deelnemen aan deze cursus sportfotografie? Meld je dan alvast aan!

Deelname kost € 149,00 per persoon ((inclusief koffie/thee/handout). Betaling vooraf na ontvangst van de factuur.

De cursus grootte bedraagt maximaal 8 deelnemers, zodat een ieder genoeg persoonlijke aandacht kan krijgen en er ruim de gelegenheid is tot het stellen van vragen.

Na deze cursus kan zelf aan de slag als sportfotograaf.

Aanmelden of opvragen nadere informatie kan via mail info@wesseldekkerfotografie.nl of telefoon 06 – 40433750.